Veelgestelde vragen

Welkom bij onze FAQ-pagina! Hier vind je antwoorden op de meest voorkomende vragen over onze school, inschrijvingen, programma's en meer. We hopen dat deze informatie je helpt bij het vinden van de antwoorden die je zoekt. Neem gerust contact met ons op als je nog meer vragen hebt!

EEN DAG OP SCHOOL

Hoe verloopt het instapmoment? 

Voor elke instap wordt er een wenmoment ingepland. Uw peutertje kan dan eens kennismaken met de juf, de andere kindjes en de klas.


Hier vindt u de meeste up to date wenmomenten van de instapper.

Hoe verloopt een dag? 

Ouders kunnen hun kleutertje aan de klasdeur afzetten en ophalen.

Tijdens de instap wordt er veel tijd en ruimte voorzien voor de verschillende rituelen: onthaal, plaspauze, planning van de dag, kringmomenten, eetmomenten, …

We verwelkomen de kinderen iedere dag in de kring voor een warm onthaal. De daglijn wordt overlopen via liedjes en de kleuters leren luisteren en praten in groep.

Er worden voor de jongste kleuters activiteiten georganiseerd tussen de vrije speelmomenten met telkens een muzische insteek: muziek, beweging, beeld, … Onze Freinetwerking start hier: we vertrekken vanuit de ervaringen en interesses van de kinderen om projectjes op te starten.

Wanneer wordt er gegeten? 

Om 10u is er het fruitmoment. Op woensdag wordt er biologisch seizoensfruit voorzien door de school. De andere dagen geeft u een stuk fruit (geschild en gesneden) mee.

Rond 12u eten de kinderen, zowel kleuters als lagere school, in de klas. Geen drukke refter of oorverdovend lawaai tijdens het eten, maar lekker rustig in hun eigen klas. Het meenemen van een gezonde lunchbox wordt uiteraard aangemoedigd!

Om 15u is er het koekmoment: ouders geven een koekje in een koekendoosje mee.

Kunnen de peutertjes een middagdutje doen?

Ja, dat kan. De allerjongsten kunnen een middagdutje doen. Één klasje wordt elke dag omgetoverd in een slaapklasje. Ook kindjes van de eerste kleuterklas die net instappen of kindjes die nog naar de opvang gaan na school kunnen een dutje doen. Dit wordt met de ouders afgesproken, op maat van elk kind.

Heeft de school ook voor- en nabewaking?

Voor- en naschoolse opvang wordt georganiseerd door Binnenschoolse opvang BizzieBende (via Helan). 


Vooropvang

Er wordt vooropvang georganiseerd op school vanaf 07.30u tot 08u30. Vanaf 08u30 nemen de leraars dit toezicht over. 


Naschoolse opvang

Er is naschoolse opvang op school tot 17.30u. Dit is de korte opvang. Kinderen die na 17u30 opvang nodig hebben, kunnen terecht op de andere locatie van Helan. 


Woensdagen

Op woensdag is er ook opvang op school tot 14u00. Als je kindje op school is ingeschreven en gebruik wenst te maken van de opvang, dien je op voorhand ingeschreven te zijn bij BizzieBende. 


Meer informatie over BizzieBende, vindt u hier.

ONS SCHOOLGEBOUW

Wat heeft de school te bieden? 

We hebben een modern gebouw met allerlei mogelijkheden: ruime lichtrijke klaslokalen, open leerplaatsen, een groene speelplaats, een atelier, een muzieklokaal, sportzaal, kleuterzaal, dakterras, …

Hoe is de luchtkwaliteit? 

Ons gebouw staat vlakbij de ring, maar we werken aan de luchtkwaliteit voor onze leerlingen! In onze school hebben wij in elke klas en open werkruimtes luchtfilters die 2x/jaar vervangen worden. In principe houden we de buitenlucht buiten en wordt de binnenlucht gefilterd en gecirculeerd. Op de speelplaats planten we regelmatig planten en hagen bij, die uitgroeien tot groene zuurstof producerende hagen. We nemen deel aan verschillende metingen (zoals curieuzeneuzen) en zoeken actief naar proefprojecten en subsidies voor groene wanden e.d.

EEN KLAS IN DE KRING

Hoeveel kinderen zitten er in elke klas?

Onze klasjes gaan tot maximum 24 leerlingen.

Hebben jullie graadsklassen of jaarklassen?

Jongste kleuters:

De peutertjes en eerste kleuterklas doen heel wat activiteiten samen, maar hebben hun eigen klasje. Zo kunnen de allerkleinsten op hun eigen tempo en in een rustige omgeving zich ontplooien, maar tegelijkertijd ook heel vaak samenspelen en leren van de iets oudere kinderen. Zij blijven twee jaar bij dezelfde leerkracht.

Oudste kleuters:

De oudste kleuters, tweede en derde kleuterklas, zijn de enige graadsklassen op school. Hier is het ‘leren van elkaar’ zeer sterk aanwezig. De tweede kleuterklassers leren van de oudere kinderen en krijgen het jaar daarna de kans om hun eigen kennis en vaardigheden door te geven aan de volgende groep.

Lagere school:

In de lagere school hebben we jaarklassen. De leerlingen zitten wel telkens twee jaar bij dezelfde leerkracht. Wat een voordeel is voor zowel leerlingen als leerkracht. In september kunnen zij gewoon verdergaan waar ze in juni gestopt zijn. De leerkracht kent alle kinderen en is op de hoogte van de noden van elk kind. Wat het leerproces van de kinderen ten goede komt.

FREINET IN DE KRING

De invarianten van Freinet als uitgangspunt?

Wat is een kring?

Invariant: Het kind en de volwassene zijn gelijk van aard.


Kleuters: Elke dag starten we en eindigen we met een praatronde. Tijdens de praatronde kunnen de kinderen hun ervaringen en belevenissen aan elkaar vertellen en dingen tonen. Hier worden ook alle afspraken gemaakt, week- en dagplanningen overlopen en de kans gegeven om gevoelens te uiten.

CFR: weekplanning/’kindje van de dag’-boek

 

Lagere school: In de lagere school gaat de praatronde veel verder dan het vrijblijvende vertelmoment.  De leerlingen leren gaandeweg zelf de gespreksronde te leiden en verslag te maken. Regelmatig komen er discussiemomenten en diepgaander gesprekken aan bod.

Er kan ook gerichter worden gewerkt. Zo kunnen er verschillende soorten rondes ontstaan, zoals expressieronde, actuaronde, tekstenronde, vragenronde, enz.

CFR: weekplanning/neerslag praatronde,…

Zijn er projecten?

Invariant: Het experimenteel zoeken is de normale, natuurlijke en universele weg tot verwerving


Kleuters: Via projectwerking willen we dat de kinderen op een creatieve manier de eigen leefwereld (en ook de ruimere wereld) leren kennen, beleven en verder uitdiepen.

Projecten kunnen tot stand komen vanuit de praatronde, vanuit spel, vanuit meegebrachte spullen, vanuit activiteiten, enz.  Voorbeeld:  een kind is ziek geweest en vertelt zijn verhaal in de kring. Plots komen er veel verhalen en ervaringen boven. Dit kan aanleiding zijn om over dit onderwerp een project uit te bouwen en zaken verder te onderzoeken.

CFR: projectboekjes / onderzoeksblaadjes / …

 

Lagere school: In de lagere school evolueert het gezamenlijk project naar onderzoekjes. Dit is eigenlijk een project van één of twee kinderen. De kinderen kiezen dan een onderwerp dat hen interesseert en waarover ze willen bijleren. Adhv. een stappenplan werken ze het onderzoekje verder uit en brengen het op een creatieve manier over naar de klas. Op deze manier wordt het creatief denken en experimenteel zoeken gestimuleerd.

CFR: neerslag project / onderzoekjes / lapbooks /…

LEERONTWIKKELING VAN IEDER KIND

Gebruiken jullie leerplannen?

Onze school werkt, net zoals elke andere school van het GO! met de leerplannen van het GO! Dat wil zeggen dat onze kinderen dezelfde leerstof krijgen zoals op een traditionele school. Enkel de weg om deze doelen te bereiken is vaak verschillend in een freinetschool. Voor Wereldoriëntatie bijvoorbeeld werken we in de lagere school niet vanuit voorgeprogrammeerde handboeken, maar nemen we de dagelijkse interesses en ervaringen van de kinderen als uitgangspunt. Voor taal en rekenen is er een handleiding als basis, maar hier wordt creatief mee aan de slag gegaan.

Worden de muzische vaardigheden ook geoefend?

Tijdens de lestijden wordt er gewerkt aan de 5 muzische domeinen tijdens het project. We hebben ook muzische experten in huis als co-teachers van onze leerkrachten.

In de lagere school is er ook een naschools aanbod, georganiseerd door MAGO (muzieklessen en woord) en DKO Kunstkuur (tekenacademie).

Leren de kinderen zwemmen?

L3 en L4 gaat tweewekelijks zwemmen en gaan met de fiets naar het zwembad van Mortsel.

Zijn er rapporten?

We werken in de kleuterschool met een ik-boekje op het einde van het schooljaar, waarin de verschillende talenten, sterke kanten en groeipunten aan de hand van een oudercontact besproken worden. In januari kan er ook een oudercontact plaatsvinden.

In de lagere school krijgen de leerlingen driemaal per jaar een rapport, waarin de doelen en eindtermen via de verschillende vakken en Freinettechnieken geëvalueerd en gerapporteerd worden.

Hoe gaan jullie om met straffen en belonen?

Ook in een Freinetschool zijn regels en afspraken zeer belangrijk. Regels gelden er in de klas en op de speelplaats. Afspraken worden steeds met de kinderen gemaakt en worden ook samen opgevolgd. Wekelijks evalueren zij in een klassenraad of maandelijks in een kinderraad of afspraken goed opgevolgd worden door iedereen. In de kinderraad kunnen zij ook zelf onderwerpen aanbrengen die minder goed verlopen op school en waar zij graag afspraken rond willen maken.

Uiteraard maken kinderen ook wel eens ruzie of zijn er conflicten. Al vanaf de eerste kleuterklas leren wij de kinderen vaardigheden aan om conflicten en ruzies op te lossen op basis van wederzijdse dialoog.

Bij een consequentie is herstelgericht denken steeds de basis. Dit om te voorkomen dat bepaalde dingen of bepaald gedrag opnieuw gebeurt. We werken in de lagere school met denk- en reflectiekaarten om na een conflict herstelgericht via een dialoog met het kind of met een groep kinderen aan de slag te gaan. Afhankelijk van de situatie volgt er een gesprek, een time-out of een consequentie voor het gedrag.

Is er huiswerk?

Op het werkplan (lagere school) staat een overzicht van de planning en de taken per week / maand die de kinderen moeten realiseren. Er wordt tijdens de schooluren werktijd voorzien om te werken aan deze taken. De leerlingen krijgen voldoende tijd krijgen om hun taken op school af te werken. Wij werken niet met standaard huiswerkblaadjes. Als er werk niet klaar geraakt op school, is het de afspraak dat dit thuis wel afgewerkt wordt.

Daarnaast moeten leerlingen op school én thuis leerstof automatiseren (oefenen op letters en lezen, tafels automatiseren) en wordt er gewerkt aan leren leren, voor het studeren van leerstof voor een toets of de voorbereiding van een presentatie aan de groep.

De school organiseert een gratis huiswerkklas voor kinderen die moeilijkheden ondervinden met hun planning. Deze naschoolse momenten worden begeleid door leerkrachten van de school. Kinderen kunnen ingeschreven worden na overleg met de ouders / op uitnodiging van de klasleerkracht.

Hoe is jullie zorgbeleid?

Invariant: Het gedrag van een kind toont aan hoe het zich fysiek en emotioneel voelt

In de kRing staat het welzijn van het kind steeds voorop. Als een kind zich goed voelt, gaat het automatisch ook beter presteren.

Daarom bieden wij, zowel bij de kleuters als in de lagere school, zorg aan op maat van het kind. In de praktijk betekent dit in de eerste plaats dat de klasleerkracht differentieert in de aangeboden leermiddelen. Zowel naar boven (uitdaging) als naar beneden (extra ondersteuning en herhaling, met of zonder hulpmiddelen) toe.

De klasleerkrachten worden ondersteund door zorgleerkrachten, het aantal lestijden hiervan wordt bepaald door het jaarlijks aantal getelde indicator-leerlingen (moedertaal, opleidingsniveau moeder, studietoelage), deze lestijden worden verdeeld over alle klassen. De zorgleerkracht gaat zowel klasintern als klasextern in kleine groepjes aan de slag met leerlingen of ondersteunend als co-teacher in de klas.

Wanneer de aanpak in de klas niet voldoende is, gaat de zorgleerkracht mee op zoek naar een individuelere aanpak door:

Bij de zorgleerkracht kan een kind steeds terecht met zijn of haar verhaal. Bijvoorbeeld: een kind dat verdriet heeft (er is iets gebeurd op de speelplaats), een kind dat zich niet goed in zijn vel voelt (na een onverwachte gebeurtenis thuis) en er graag even een babbeltje over doet. Als het kind zich meer vertrouwt voelt bij de klasleerkracht, neemt de zorgleerkracht even de klas over zodat er vlot kan ingegaan worden op de noden van het kind.

We trachten ieder kind op zijn/haar niveau te begeleiden in zijn/haar schoolloopbaan, waarbij een apart leertraject mogelijk is. We gaan steeds voor een open communicatie met de ouders om hierin samen te beslissen, rekening houdend met het welbevinden van de leerling. Op deze manier werken wij aan inclusief onderwijs.

INSCHRIJVEN IN DE KRING

Zijn er vrije plaatsen?

Na je aanmelding krijg je een plaats in een school toegewezen, uit de lijst die je opgegeven hebt. Als je De kRing als eerste plaats hebt staan en je in een andere school ingeschreven wordt, blijf je op de wachtlijst staan. Komt er een plekje vrij, dan word je door onze school opgebeld.


Meer informatie vindt u hier.

Hoe is percentage afstand/voorkeur verdeeld?

50% afstand (buurtschool), 50% voorkeur 

DE OUDERPARTICIPATIE

In onze Freinetschool spelen ouders een belangrijke rol in het schoolgebeuren. Ouders en leerkrachten vormen een (h)echt team om verschillende initiatieven te realiseren.
 

Project ondersteuning: als technische ondersteuning: hulp bij opstellen, afbreken bij evenementen zoals, de winterkring, de spaghettiavond, een creatief schoolproject (je naam plaatsen op een werklijst) voor inhoudelijke ondersteuning: workshops op de klasvloer, ondersteuning van klasgroepen vanuit een extra oudertalent

 

Begeleiding bij verschillende activiteiten: uitstappen, workshops, leesouder, fietsbegeleiding bij uitstappen (zwembad, …) …

 

Volgende werkgroepen zijn actief: